Cenovno ugodna drsna vrata

Če bi se radi opremili z drsnimi vrati, imamo gotovo v mislih tudi ceno. Še posebej to velja za tiste, ki želijo izkoristiti kakšne specifične prednosti takšnih vrat, nimajo pa izrazite potrebe po naprednih drsnih vratih. V nekaterih primerih pa so takšna vrata skoraj nujna, pravzaprav predstavljajo edino smiselno rešitev – takrat pridejo recimo v poštev le napredna steklena drsna vrata, cena pa ne predstavlja odločilnega dejavnika pri odločitvi. A pogosteje se zgodi, da je treba paziti tudi na ceno.

Koliko bo treba odšteti za takšna vrata? Cenovni razpon je lahko zelo velik, točna številka pa je odvisna od mnogih dejavnikov. Tako je recimo za steklena drsna vrata cena nekoliko višja kot za vrata iz kakšnih cenovno ugodnejših materialov. Pravzaprav lahko enostavna drsna vrata izdelamo kar sami doma, če imamo na voljo nekaj lesa in orodja. Lesena drsna vrata so tudi pri trgovcih s takšno opremo precej cenejša kot steklena drsna vrata, cena pa je nadalje odvisna še od drugih faktorjev. Omeniti moramo seveda drsni mehanizem, ki je glede cene pogosto odločilnega pomena.

Tako za lesena kot za steklena drsna vrata cena poleg samega materiala vključuje tudi mehanizem. Povsem preprosta drsna vrata v tem oziru ne bodo povzročila visokih dodatnih stroškov – to so vrata, ki so nameščena na preprosta drsna vodila in jih upravljamo zgolj ročno. Tak sistem je zelo enostaven in ni posebej drag. Za naprednejša vrata pa velja drugače, sploh za napredna steklena drsna vrata cena morda odraža še zmogljiv električni mehanizem, ki dodaja celo vrsto prepričljivih prednosti. Takšne mehanizme odlikujejo prilagodljive funkcionalnosti, v prvi vrsti že to, da lahko vrata odpremo preprosto s pritiskom na gumb. Še bolj uporabne so povezave s senzorji, možnosti upravljanja na daljavo in podobne odlike. Takšni mehanizmi so seveda bistveno dražji, pravzaprav kakšnih točnih omejitev sploh ni, saj imamo vedno na voljo še dodatne prilagoditve in nadgradnje.