Cenovno ugodno talno ogrevanje

Talno gretje je priljubljena izbira tistih, ki želijo uživati v zelo učinkovitem ogrevanju stanovanjskih prostorov. Zagotavlja namreč enakomerno in zelo prijetno ogrevanje, saj so grelni elementi razporejeni po vsem prostoru in ogrevajo bistveno bolje kot točkovni viri, na primer radiatorji. Poleg tega je sistem skrit v tleh, torej ne zaseda prav nič prostora.

A pri izbiri ogrevalnega sistema pridejo neizogibno na misel tudi druge lastnosti, predvsem varčnost in stroškovna učinkovitost sistema. Na srečo tudi v tem primeru talno ogrevanje izstopa in prekosi večino alternativnih možnosti.

Različne izvedbe talnega gretja

Morda bo sistem talnega gretja odvisen od vodovodne inštalacije – to velja za toplovodno ogrevanje, ki je priljubljena izbira med tistimi, ki že imajo vgrajen toplovodni sistem in vir energije za ogrevanje vode. Z vidika stroškov je takšna opcija zelo privlačna za tiste, ki imajo toplotno črpalko, peč na trda goriva ali pa kakšno drugo napravo za zagotavljanje tople vode. Poleg tega pa morajo biti za cenovno ugodnost tudi vodovodne inštalacije pravilno urejene, sicer se lahko pojavijo veliki stroški. Vir energije je treba namreč s cevmi povezati z grelnimi elementi, tovrstne vodovodne inštalacije pa so lahko precej komplicirane, če jih želimo vgraditi na novo v končane prostore. Če je sistem že na mestu, takšnih težav ni in je toplovodno talno gretje zelo ugodna rešitev.

Druga možnost za talno ogrevanje pa je električni sistem, ki odpravi komplikacije in pomanjkljivosti toplovodnih sistemov. Že v izhodišču je torej to ugodnejša možnost, pa tudi na dolgi rok je elektrika prav zaradi nizkih stroškov cenjen vir energije. Ker niso potrebne posebne toplotne inštalacije in je vgradnja grelnih elementov povsem enostavna, elektrika pa je poceni, je električno talno ogrevanje za mnoge nedvomno prava izbira, tako na kratki kot na dolgi rok. Z vidika stroškov je plus takšnega ogrevanja še to, da električni sistem skorajda ne potrebuje vzdrževanja.