Enostavno napajanje električne ograde

Električni pastir je izvrstna domislica, ki jo lahko s pridom izkoristimo za enostaven nadzor nad živalmi, ne da bi morali biti stalno prisotni na pašniku. S tem si lahko delo z živino močno olajšamo, seveda pa ne gre povsem brez težav – električna ograda za delovanje potrebuje elektriko, dostop do javnega električnega omrežja pa na pašnikih običajno ni mogoč. Na srečo pa lahko tudi to zagato dokaj enostavno rešimo, in to z odličnim rezultatom.

Solarni paneli za električne ograde

Najbolj elegantna rešitev je gotovo ta, da ob ogradi postavimo manjšo sončno elektrarno. Čeprav se to zdi na prvi pogled komplicirano, je postopek povsem enostaven. V izhodišču terja nekaj minut časa in nekaj dela, a potem bo sistem odlično deloval tudi preko daljšega časovnega obdobja, ne da bi bilo treba ogrado vzdrževati. Tudi manjši solarni paneli so povsem zadostni za tak namen, je pa to seveda odvisno od potreb ograde, torej od željene moči električnega sunka ter od dolžine ograje, ki jo napaja električni pastir. Prav tako se moramo prepričati, da so solarni paneli pravilno nameščeni, predvsem da prejemajo optimalno količino sončne svetlobe preko dneva, na koncu pa poskrbimo še za to, da kapaciteta akumulatorja zadošča za zanesljivo delovanje ograde tudi v oblačnih dneh.

Električni pastir bo morda že ob nakupu vključeval pripadajoči solarni komplet, kar je v večini primerov najboljša možnost. Če se lotimo postavitve panelov sami naknadno, bo treba v ta projekt vložiti nekaj več dela in časa, a vseeno lahko dosežemo dober rezultat. Treba je zagotoviti le to, da so solarni paneli pravilno povezani z akumulatorjem, uporabimo lahko tudi regulator polnjenja, vsa oprema pa mora biti med seboj usklajena. Kljub temu, da lahko tak sistem deluje povsem samostojno, je seveda pametno od časa do časa preveriti, ali je ograda še cela in ali električni pastir še deluje.