Filter trdih delcev je element izpušnega sistema pri dizelskih motorjih

Vsak izmed nas se zaveda dejstva, da prevoz v današnjih dneh nikakor ni več luksuz, ampak je neka obveza za marsikoga izmed nas. Potrebujemo ga vsakodnevno za opravljanje raznih opravil, lahko je za službene namene, ali pa kakšne druge opravke, katere brez vozila enostavno ne moremo opraviti. Vse več ljudi si torej želi imeti svoje osebno vozilo, a se morajo pred nakupom zavedati to, da vozilo ne predstavlja majhnega stroška. Namreč redno ga je potrebno servisirati in vzdrževati, saj nam bo le tako služilo na dolgi rok.

Filter trdih delcev je tako element izpušnega sistema pri dizelskih motorjih, ki je običajno grajen s katalizatorjem, ali pa ločeno za njim. Sam filter skrbi za izločanje nezgorelih trdih delcev, ki nastajajo pri zgorevanju dizelskega goriva v motorju. Sam filter je bil namreč razvit z namenom po zmanjšanju onesnaževanja zraka z izpušnimi plini oziroma trdimi delci.

Filter trdih delcev ima torej zelo pomembno vlogo v dizelskih vozilih in je potrebno tudi tega na servisih pregledovati. Saj lahko hitro pride do kakšne napake, ki nam lahko povzroči visok strošek z menjavo samega filtra.

 

Katalizator igra pomembno vlogo za čistočo okolja

 

Vsi se zavedamo tega, da je okolje v današnjih dneh zelo onesnaženo in da se vse bolj trudimo doseči to, da bi se ta onesnaženost zmanjšala. Za okolje je namreč potrebno dobro skrbeti, saj tako dobivamo svež zrak, ki je enostavno nezamenljiv. Vozila so zagotovo velik onesnaževalec, a imajo vgrajene sisteme, ki skrbijo za to.

Katalizator torej igra zelo pomembno vlogo, kadar gre za čistočo okolja in zmanjševanje onesnaževanja z izpušnimi plini. Gre za naprava, ki pretvarja škodljive izpušne pline, ki nastajajo z notranjim zgorevanjem, v manj škodljive.

Katalizator je sestavljen iz nešteto majhnih kovinskih ali keramičnih celic, na katere nanesejo tanek sloj žlahtnih kovin.