Hrana

Hrana za v hribe

Če se odpravljate na pot v hribe je pomembno, da pot načrtujete, kar pa vključuje tudi načrtovanje vaše prehrane.

Nahrbtniki naj vsebujejo zadostno količino izbrane hrane, s katero boste lahko nadomestili energijo, ki jo boste porabili za vzpon.

Hrana za v hribe

Hrana, ki je primerna za v gore mora biti polnovredna, hitro pripravljena in težko pokvarljiva, imeti pa mora dober okus. Pomembno je, da vsebuje ogljikove hidrate, beljakovine, vitamine, minerale, soli ter vlaknine.

Priporočljivo je zaužiti veliko sadja, na primer banane, jabolka, hruške ter zelenjave, ki se lahko nahaja tudi v enolončnici ali podobnih jedeh.

V gorah si privoščite več manjših obrokov, ki si jih pripravite kar doma. S seboj pa ne pozabite vzeti prigrizkov, na primer suho sadje, oreščke, žitne ploščice ali čokolado,…

Hrana

Ne pozabite na vodo, ki je nujno potrebna snov za proizvodnjo energije. Poskrbi za uravnavanje toplote in odstranjuje neprimerne snovi v telesu.

Med hojo ne pretiravajte z pitjem vode, pomembno pa je, da pijete manjše količine. Večje količine pa si lahko privoščite po končanem izletu. Največ vode med pohodom izgubimo ko se potimo, nekaj pa tudi zaradi pospešenega dihanja, ki je posledica napora in redkejšega zraka.