Investicija v toplotno črpalko

Resda je za toplotne črpalke cenik običajno precej visok, sploh v primerjavi z drugimi razpoložljivimi opcijami, se ob pogledu na pričakovane dolgoročne stroške pogosto izkaže, da gre za daleč najugodnejšo opcijo. Ni pa nujno, da bo temu res tako – upoštevati moramo različne dejavnike, ki odločajo o tem, kako dobro se bo toplotna črpalka obnesla na dolgi rok.

Predvsem se posvetimo stroškom, ki bodo nastali ob nakupu in vgradnji opreme. Kaj lahko pričakujemo pri tem? Ne pozabimo, da je za toplotne črpalke cenik odvisen od različnih dejavnikov, ne le od cene same naprave. Že takoj moramo upoštevati tudi ceno vgradnje, ki je lahko pri nekaterih izvedbah kar znatna. Poleg tega lahko dodatne stroške prinese visokotemperaturna toplotna črpalka, ki jo potrebujemo za poganjanje ogrevalnih sistemov z višjimi zahtevami. Če imamo radiatorski toplovodni sistem, se bo dobro obnesla le zmogljiva visokotemperaturna toplotna črpalka, ta pa je praviloma tudi dražja. Na dolgi rok sicer lahko pričakujemo varčno delovanje in odličen izkoristek, a že v začetku bomo imeli nekaj več stroškov.

V nekaterih primerih visokotemperaturna toplotna črpalka ne upravičuje investicije, izkaže se namreč, da bi bilo ceneje nadomestiti celoten sistem in uporabiti nizkotemperaturno alternativo. Resda je za nizkotemperaturne toplotne črpalke cenik praviloma nekoliko ugodnejši, a pri večji renovaciji bo treba investirati tudi v novo opremo, predvsem grelne elemente in napeljavo, pa tudi v sama gradbena opravila. Takšna opravila so smiselna pri gradnji nove hiše ali pri kakšni večji renovaciji, lahko pa tudi v končanih stavbah upravičijo svojo ceno. Posebej dobro se nizkotemperaturni sistemi obnesejo v dobro izoliranih zgradbah, kar je treba imeti v mislih – morda bo treba del investicije nameniti tudi izolaciji.

V končni fazi se izkaže, da je izkoristek investicije v toplotno črpalko odvisen od cele množice dejavnikov. Že res, da se toplotne črpalke običajno izkažejo za najbolj ekonomično opcijo na dolgi rok, a v izhodišču to ni vedno povsem očitno.