Izberite parket, ki bo najbolj uglašen z vašimi potrebami

Ko smo enkrat izbrali idealen parket, po katerem bomo hodili vsako jutro, ko bomo iz postelje zaspano odkorakali proti kuhinji, se odločitve žal še ne končajo. Naš dobavitelj parketa bo namreč želel izvedeti, ali mora po polaganju parketa opraviti še kakšno nalogo, kot je na primer oljenje ali lakiranje parketa. Olje za parket povzroči, da ima daje parket nekoliko toplejšo barvo in prijetnejši občutek. Vendar pa se je dobro zavedati, da olje za parket terja tudi nekaj več pozornosti kot nelakiran parket. Če bomo morali iz parketa pogosto drgniti razne madeže, bomo plast olja za parket hitro zdrgnili s parketa, kar bo pomenilo, da bo potrebno pogosto drago vzdrževanje. 

Pomembno je torej, da za čiščenje parketa, ki je bil naoljen, uporabljamo prav posebno čistilo, ki plasti olja ne poškoduje toliko kot običajna čistila. Če pa si želimo nekoliko manj dela in komplikacij, pa si bomo morda raje izbrali lak za parket. Tudi, če bo parket pogosto izpostavljen madežem, praskam ali udarcem, bo dober lak za parket poskrbel za veliko boljšo zaščito kot olje. Slabost laka za parket je sicer v tem, da za razliko od olja povzroči, da je parket nekoliko bolj hladen na dotik in tudi po izgledu. Seveda pa se to utegne celo zelo lepo skombinirati z ostalimi elementi notranje opreme naših prostorov, zato je treba dobro premisliti tudi o tem, ali si želimo, da bi naša tla delovala nekoliko topleje ali hladneje.

Imate raje toplejši ali hladnejši občutek?

Če bi se radi odločili za lak za parket, pa se bojite, da bi parket izgledal preveč hladno, pa se morda lahko odločite za različico parketa, ki že sama sebi daje zelo topel občutek. Tako se vam ni treba bati, da bi lak za parket povzročil preveč hladen izgled in občutek.