Izbira toplotne črpalke za ogrevanje

Če nameravamo za ogrevanje izbrati učinkovit in zanesljiv sistem, ob tem pa računamo predvsem na varčno ogrevanje in znatne prihranke, potem je toplotna črpalka kar samoumevna opcija. Ni pa samoumevna izbira točnega modela oziroma izvedbe črpalke – na voljo imamo kar nekaj možnosti, ki so si med seboj sorodne, a imajo hkrati tudi odločilne razlike. Ne smemo se prenagliti, saj je to ključna odločitev za končno zadovoljstvo. Veliko je odvisno od primera in okoliščin, zato moramo dobro premisliti o svojih potrebah in o možnostih, ki so nam sploh na voljo.

Na voljo imamo nekatere dokaj enostavne toplotne črpalke za ogrevanje, ki se bodo dobro znašle v praktično vsakem okolju. To so predvsem črpalke, ki pridobivajo energijo za ogrevanje iz ozračja. Te potrebujejo le kompaktno zunanjo enoto, ki jo namestimo na prosto. Sama oprema je torej dokaj enostavna, posledično tudi poceni, predvsem pa ne bo stroškov z vgradnjo. Ob tem je naprava še vedno zmogljiva in zanesljiva ter prinaša vse prednosti, ki jih mora ponuditi sodobna toplotna črpalka. Nič čudnega, da so izvedbe zrak zrak in zrak voda med najbolj priljubljenimi in se tudi najpogosteje uporabljamo.

Če planiramo uporabo toplotne črpalke za ogrevanje večjega stanovanja ali pričakujemo zelo mrzle zime, bo morda pametno poskrbeti za nekaj več zmogljivosti, saj v ozračju morda ne bo dovolj energije za take namene. V tem primeru pride morda v poštev toplotna črpalka zemlja voda, ki koristi energijo, ki se preko celega leta skladišči v vrhnjih plasteh zemlje. Pridobivamo jo s podzemnimi kolektorji, ki so zelo zanesljivi in nudijo dovolj energije za zmogljivo ogrevanje. Res pa je, da potrebujemo nekaj prostora okoli hiše, kamor lahko namestimo kolektorje, torej je veliko odvisno od razpoložljivih parcel. Podobno velja za najzmogljivejše toplotne črpalke za ogrevanje, to so črpalke tipa voda voda, ki potrebujejo dostop do podtalne vode.