Kako se lotiti zahtevne košnje?

Skrb za zelenico je lahko povsem enostavna, če delamo na urejeni površini, za katero redno skrbimo. Če pa površine dlje časa ne kosimo, se bo trava zelo razrasla, pojavili se bodo tudi razni vsiljivci, tako da z uporabo običajne vrtne kosilnice ne bo več možno doseči dobrega učinka. Na srečo pa imamo v takšnih primerih na voljo drugo opremo, ki je pod večjimi obremenitvami bistveno bolj učinkovita.

Najbolje se obnesejo traktorji, ki omogočajo uporabo različnih kosilnic. Seveda pa je treba uporabiti dober traktor in poskrbeti za to, da je ta vedno pripravljen na uporabo. Najbolje je, da se odločimo za kakšno priljubljeno znamko, ki ima veliko zadovoljnih uporabnikov. Pri nas je to recimo IMT, ki ima posledično to prednost, da so rezervni deli za traktor IMT enostavno dostopni in hitro dobavljivi. Vsak uporabnik takšnega traktorja se lahko na svoje vozilo povsem zanese, saj rezervni deli za traktor IMT odpravijo vse pogoste težave z obrabo ali kakšnimi poškodbami. Pri delu je traktor izpostavljen raznim grožnjam, a z možnostjo uspešnega servisiranja bo imelo vozilo kljub temu zelo dolgo življenjsko dobo – rezervni deli za traktor IMT lahko naredijo pomembno razliko pri uporabi mehanizacije na zahtevnih terenih.

Pri košnji je torej dober traktor ključnega pomena. Ko imamo vozilo, na katero se lahko povsem zanesemo, pa bo treba izbrati še primerno kosilnico. Običajne vrtne kosilnice so primerne za košnjo urejenih zelenic, medtem ko bo treba za zahtevnejšo nalogo izbrati zmogljivejšo opremo. Najbolje se obnesejo rotacijske kosilnice, ki so zelo priročne tudi za košnjo večjih površin in poljubno visoke trave. Seveda je izbira kosilnice odvisna od tega, s kakšno travo se pravzaprav soočamo – v nekaterih primerih pridejo vrtne kosilnice še vedno v poštev, pravzaprav je pogosto prava rešitev celo ročna kosilnica, na primer takšna na nitko, saj se ta odlično obnese pri košnji okoli raznih ovir.