Kako spodbuditi razvoj otroških možganov?

Otroci hitro odraščajo, pri tem pa se razvijajo tudi njihovi možgani. Seveda je to samodejni proces, ki bo dokaj uspešen tudi, če razvoj preprosto prepustimo okoliščinam in upamo na najboljše. Še veliko boljše rezultate pa lahko dosežemo, če možgane stimuliramo in s tem okrepimo nekatere njihove funkcij. Pri tem pomagajo razne miselne uganke za otroke, ki jih lahko predstavimo kot zanimive in zabavne izzive za otroke vseh starosti. Če so naloge zasnovane tako, da stimulirajo različne možganske centre, lahko uspešno spodbudimo celostni razvoj otroških možganov.

Miselne uganke za otroke so seveda na voljo v različnih oblikah, lahko jih v otrokov vsakdan dodamo kar v obliki klasičnih ugank ali igre, lahko pa se odločimo tudi za kakšne organizirane oblike tovrstnega poučevanja. Priljubljene so recimo Brainobrain vaje, ki se izvajajo v tedenskih srečanjih skladno z rednim šolskim poukom, pri tem pa dopolnjujejo vsebino formalnega izobraževanja z učenjem spretnosti, ki jih otroci v šoli ne pridobijo. Brainobrain vaje spodbujajo predvsem razvoj domišljije in vizualizacije, pomagajo pri osredotočanju na nalogo in iskanju rešitev, izboljša se tudi spomin – glavno pa je, da takšne miselne uganke za otroke spodbujajo razvoj možganskih centrov, ki so ključnega pomena za zdravo odraščanje in uspeh v šoli ter v življenju nasploh.

Brainobrain vaje ponujajo zelo elegantno možnost za stimulacijo otrokovih možganov, seveda pa lahko veliko dosežemo tudi na druge načine. Največ lahko za razvoj možganov otroka storimo doma – naj se otrok že zgodaj privadi koristnih dejavnosti, na primer branja, pisanja in risanja, kasneje lahko uvedemo tudi reševanje problemov, iskanje rešitev in podobne naloge, ki zahtevajo hkratno uporabo različnih miselnih sposobnosti. Miselne uganke za otroke so lahko del igre in ne bodo postale dolgočasno ali mukotrpno opravilo, še posebej, če jih uvedemo v vsakodnevno rutino in pri tem vzpostavimo koristno navado z daljnosežnimi posledicami.