Komplet za urejanje zelenih površin

Vsak, ki se pogosto ukvarja z urejanjem domače zelenice ali drugih zelenih površin, se bo želel opremiti z učinkovito opremo, ki delo kar se da olajša in hkrati zagotavlja najboljše možne rezultate. Žal ni ene naprave, s katero bi lahko učinkovito opravili prav vsako nalogo pri urejanju zelenic, lahko pa najdemo posrečen komplet, ki bo delo spremenil v užitek.

Kosilnica in motorna žaga

Jasno je, da bomo za urejanje zelenice potrebovali kosilnico. Ali se odločimo za uporabo ročne, motorne, morda celo robotske kosilnice, v tem primeru ne igra velike vloge. Bomo pa poleg kosilnice potrebovali še motorno žago – dobro je imeti takšno, ki bo vsestransko uporabna in kos vsem mogočim opravilom pri žaganju lesa. Dobra izbira je na primer Husqvarna 435, ki za dostopno ceno ponuja prav vse, kar potrebujemo pri tej vrsti uporabe. Husqvarna 435 se zmore soočiti tudi z debelejšimi vejami in manjšimi debli, predvsem pa je priročna in lahka, torej bo vedno na voljo za obrezovanje dreves, čiščenje grmičevja in podobna opravila pri urejanju zelenih površin. Ena opcija je sicer tudi ta, da izberemo dve motorni žagi – eno manjšo za hitro rabo ter eno večjo za večje izzive. Ker Husqvarna 435 in drugi vsestranski modeli pokrijejo širok spekter potreb običajnih uporabnikov, to verjetno ne bo potrebno.

Kosilnice predstavljajo podobno dilemo pri izbiri prave naprave. Morda je res privlačen kar nakup robotske kosilnice, ki bo delo opravila namesto nas, a za profesionalne uporabnike to morda ni najboljša možnost. Če se redno soočamo z različnimi zelenicami in z zahtevnejšimi tereni, bo najbolje izbrati sedežno kosilnico oziroma vrtni traktor, dobro je imeti tudi kakšno motorno koso ali drugo okretno opcijo. Robotske kosilnice se dobro obnesejo pri rednem košenju iste površine večjih dimenzij, za hitro košenje manjših zelenic pa pridejo seveda v poštev samohodne motorne kosilnice.