Na varno z dragocenostmi

Denarja in drugih dragocenosti ne moremo preprosto pustiti ležati naokoli. Kaj lahko se zgodi, da jih izgubimo, seveda pa vedno obstaja tudi nevarnost kraje. Čeprav se v zavetju domačih stanovanjskih prostorov večinoma nimamo bati kraje, je dobro poskrbeti za varno shranjevanje dragocenosti. Še bolj kritične pa so seveda druge točke, predvsem prevzem dragocenosti.

Možno je, da dragocenosti prejemamo po pošti. Ni nujno, da gre za kakšne posebej vredne predmete ali večje zneske denarja. Dober poštni nabiralnik ima že v osnovi pomembno nalogo, da zagotavlja varnost poštnih pošiljk. Gotovo ne bi želeli izgubiti pisem, ne glede na to, ali so kaj vredna ali ne. Kakovosten poštni nabiralnik ima že preventivno nalogo, saj odganja morebitne tatove s tem, da preprečuje dostop do svoje vsebine. Priložnost dela tatu, zato so najbolj ranljivi stari in nezavarovani nabiralniki. Varen poštni nabiralnik, ne bo ponudil priložnosti nepridipravom, zato bo tudi tveganje bistveno manjše. To je dobrodošlo tudi v primeru, da nikoli ne prejemamo posebnih dragocenosti, zato se vedno splača nabaviti dober poštni nabiralnik.

Za večjo varnost in trajnejše shranjevanje dragocenosti pa služijo trezorji, sefi in podobni pripomočki. Trezorji sefi so uporabni za vse vrste uporabe, poznamo namreč celo zbirko različnih izdelkov, ki ponujajo različne funkcionalnosti. Pohištveni trezorji so najbolj enostavni in najcenejši, a že ponujajo učinkovito zaščito dragocenosti s tem, da preprečijo dostop do njih. Bistveno bolj varni pa so vgradni trezorji sefi, ki koristijo še dodatno zaščito strukture, v katero so vgrajeni, pa tudi lažje jih je skriti. Seveda je še vedno pomembno, da je oprema kakovostna in dobro zasnovana. Tako bodo dragocenosti res na varnem, in to tudi v primeru kakšnih drznejših poskusov odtujitve. Nenazadnje pa sef igra pomembno vlogo že s tem, da vanj pospravimo pomembne dokumente in dragocenosti, ki jih ne smemo izgubiti – vedno bodo ostali na svojem mestu.