Patentiranje izdelka ali storitve

Patentiranje je dolgotrajen postopek, po koncu katerega nam državni organ dodeli pravico za gospodarsko izkoriščenje našega izuma. To je pomemben korak za trženje našega izdelka, saj bomo tako izdelek zavarovali in zaščitili.

Patentiranje je pomembno v različnih branžah. Vsaka večja industrija se posveča razvoju lastnih izdelkov, ki jih mora preden jih lansira na trg patentirati. S tem poskrbi za ustrezno varovanje nastalega izdelka in prepreči nezakonito kopiranje ali prodajo našega izuma. Vendar pa moramo pred pridobitvijo patenta opraviti veliko korakov. Na začetku moramo izdelek prijaviti na Urad za intelektualno lastnino. Ko omenjeni urad preveri, ali izpolnjujemo vse zahteve, ki so navedene v Zakonu o industrijski lastnini, lahko nadaljujemo s postopkom patentiranja.

Patentiranje se nato nadaljuje tako, da se izdelek objavi in čaka, ali se bo zanj še kdo prijavil ali ne. Seveda imamo mi, ker smo prijavo oddali prvi, prednostno pravico. Nato je potrebno počakati kar 18 mesecev in če se v omenjenem času ne zglasi nihče drug, lahko pridobimo patent za naš izdelek.

Blagovna znamka slovenskega porekla

Blagovna znamka je bistvo vsakega podjetja, ki si želi ustvarjati uspešno zgodbo. S tem ko registriramo blagovno znamko, si pridobimo pravico do industrijske lastnine. S postopkom registracije blagovne znamke se zavaruje naše ime, črke, znaki, figure, elementi ter tudi kombinacije barv, ki so uporabljene na našem logotipu.

Blagovna znamka mora imet prepoznaven logotip, saj bo ta pripomogel k hitrejšemu širjenju naše blagovne znamke. To je ključnega pomena predvsem takrat, ko na trg damo nov izdelek iste blagovne znamke. Vsakdo, ki bo imel dobre izkušnje z našo blagovno znamko, bo z veseljem kupil tudi naš novi izdelek, saj bo zaupal v njegovo kvaliteto.

Blagovna znamka mora tako predstavljati kakovostne in prvovrstne izdelke. Če si želimo ustvariti močno in pomembno ime, bomo poskrbeli, da bodo materiali, iz katerih bomo izdelali artikel prvovrstni.