Piknik v lastni režiji

Pikniki so prijetna družabna in kulinarična aktivnosti, ki je vsekakor v veselje vsem udeležencem. Škoda bi bilo v takšnih trenutkih uživati le enkrat ali dvakrat letno, a kaj, ko smo pri organizaciji piknika na prostem omejeni z opremo, lokacijo, pripomočki in drugimi zadržki. Tako se piknikov lotimo le izjemoma ob kakšnih posebnih priložnostih, ali pa organizacijo prepustimo drugim. Nič več – enostavno organizacijo piknikov omogočajo letne kuhinje na prostem, ki bodo v družabno pogostitev spremenile skoraj vsak poletni večer!

Izdelava letne kuhinje je razmeroma enostavna in poceni, kar je presenetljivo glede na to, kako takšna kuhinja nadgradi kakovost bivanja in odpre nove možnosti za preživljanje prostega časa v družbi. To pomeni, da ni izgovorov – izdelava letne kuhinje na prostem je mačji kašelj, rezultat pa je nadvse privlačen. Seveda pa bo treba za kuhinjo izbrati nujno opremo, da bo kuhanje res prijetno, jedi pa okusne.

Prvo odločitev običajno predstavlja žar – plinski, električni ali na oglje? Nobena opcija ni splošno priznana za najboljšo. Če je žar plinski ali električni, bo verjetno precej cenejši od tistega na oglje, medtem ko prav energija oglja zagotavlja najboljše rezultate pri kulinaričnem udejstvovanju, pa tudi prav posebno izkušnjo pri kuhanju na prostem. Poleg tega je treba upoštevati, da potrebuje žar plinski ali električni dovod, za oglje pa seveda potrebujemo zalogo oglja. Ti dejavniki vplivajo na izbiro prave vrste žara, zato se je treba dobro posvetiti premisleku in izbiri.

Nadalje pa bo treba izbrati še kopico drugih pripomočkov, ki dopolnjujejo zbirko opreme letne kuhinje na prostem. Da bo piknik res uspešen, je smiselno kuhinjo postaviti na varno pred vremenskimi nevšečnostmi, treba pa bo dobro urediti še prostor za postrežbo. Idealna je za to terasa, pa tudi kakšna večja vrtna garnitura se s prostorno mizo prav dobro obnese. V končni fazi je možno letno kuhinjo povsem poljubno oblikovati in opremiti, kot velja tudi za piknik!