Povpraševanje in ponudba na nepremičninskem trgu

Nepremičnine so pogosto predmet trgovanja, a ne le med investitorji, temveč predvsem med tistimi, ki iščejo novo stanovanje za naslednje obdobje svojega življenja. Največ pozornosti je deležen najem stanovanja, Ljubljana pa je bržkone med najbolj priljubljenimi lokacijami iskalcev novega stanovanja. Prav tako pa je bogata ponudba, ki se redno spreminja in odpira vedno nove priložnosti za tiste, ki želijo najti novo stanovanje, kot tudi za tiste, ki želijo svoje nepremičnine kar najbolje unovčiti. Stik med povpraševanjem in ponudbo pa olajšajo nepremičninske agencije, ki so pogosto ključni partner tako pri prodaji oziroma oddajanju kot pri iskanju novega stanovanja.

Prodaja stanovanj se sicer osredotoča predvsem na tiste, ki se zanimajo za stalno vselitev ali pa na investitorje, medtem ko mnogi hkrati iščejo tudi opcije oddajanja v najem, ki so lahko še bolj donosne. Poleg tega postopanje pri prodaji oziroma oddaji stanovanj narekujejo razmere na trgu, pogosto je za iskalce boljša opcija najem stanovanja. Ljubljana je lokacija, pri kateri je to še posebej izrazito, saj so stanovanja lahko precej draga in tudi veliko vredna, tako da na nobeni strani ni interesa za nakup oziroma prodajo. Za najem stanovanja Ljubljana lahko ponudi ugodno ceno tako za najemnika kot za najemodajalca, medtem ko prodaja ne bi prišla v poštev. 

Seveda je pomembno, da pri stiku povpraševanja in ponudbe upoštevamo interese obeh strank. Ravno zato se prodaja stanovanj včasih usmerja stran od najemnikov, če za oddajanje v najem pač ni interesa. Za iskanje kupcev oziroma prodajalcev stanovanj torej potrebujemo drugo okolje, najboljši odgovor so spet nepremičninske agencije, ki lahko predstavijo široko ponudbo. Ne bo se treba prebijati skozi širno zbirko ponudb za najem, temveč ima prodaja stanovanj tako pri prodajalcih kot pri kupcih svoje mesto. Na ta način si lahko delo močno olajšamo, predvsem pa pridemo v končni fazi do boljšega rezultata.