Preprosti ukrepi proti zaprtju

Ste že kdaj brezupno sedeli na stranišču in čakali, da vas zaprtje mine? Verjetno je večina med vami ob tem vprašanju pokimala. Zaprtje je namreč zelo pogosta težava v sodobnem času, s katero se lahko soočajo prav vse generacije.

Še zlasti pa se proti zaprtju pogosto borijo starejše osebe. Kaj vse jim pri tem lahko pomaga, pa si lahko preberete v nadaljevanju.

Ustrezna izbira živil

Proti zaprtju se boste uspešneje borili, če boste pričeli izbirati ustreznejšo hrano. Na voljo so vam številni že vnaprej pripravljeni seznami, ki kažejo na to, katera živila zaprtje spodbujajo, in katera ga preprečujejo.

Seznam vam je na voljo tudi na spletu. Kljub temu pa se morate zelo dobro zavedati, da smo si ljudje med seboj lahko zelo različni. To, da eni osebi škodi neko živilo, še ne pomeni, da tudi drugi.

Več gibanja

Proti zaprtju se boste zelo uspešno borili tudi tako, da se boste pričeli pogosteje gibati. To pomeni, da se boste vsaj trikrat na teden odpravili na daljši sprehod v naravi, usedli na kolo ali kaj podobnega.

Izjemno pomembno je, da pri gibanju tudi uživate, zato je dobro, da si izberete aktivnost, ki vam je bolj pri srcu.

Uporaba Glauberjeve soli

Ena od boljših rešitev proti zaprtju je tudi uporaba Glauberjeve soli. Čeprav je izjemno učinkovita, pa boste morali paziti pri njeni uporabi.

Sol lahko kupite brez recepta v lekarni, kjer vas bodo strokovnjaki seznanili tudi s tem, kdaj soli ne bi smeli uživati in zakaj. Tudi sicer se Glauberjeva sol lahko uporablja le za kratkotrajno zaprtje. Nikakor je ni priporočljivo uporabljati pri kroničnih oblikah vnetja.

Velika mera kakovostnega in mirnega spanca

Proti zaprtju pa se ne nazadnje lahko borite tudi z večjo mero kakovostnega in mirnega spanca. Čeprav se vam na prvi pogled ne zdi, da bi to lahko dobro vplivali na zaprtje, pa je resnica povsem drugačna.

Na spletni strani Donat.mg, si lahko preberete številne nasvete za boljšo prebavo.