Prezračevalni sistemi so lahko tudi subvencionirani

Prezračevalni sistemi se nameščajo v vedno več hiš in stanovanj ter tudi v poslovne zgradbe, kjer se dnevno zadržuje veliko število oseb. Ker spadajo prezračevalni sistemi okoljsko pomembne investicije, lahko pri nakupu in montaži centralnega ali pa lokalnega prezračevalnega sistema, lahko oddamo vlogo za sofinanciranje nakupa.

Prezračevalni sistemi bodo tako s subvencijo veliko cenejši, odvisno od tega koliko procentov denarja bomo dobili povrnjenega. Nekatere subvencije nam povrnejo 20% stroškov, druge pa kar 30%. Zato je dobro, da se pred oddajo vloge pozanimamo o tem, koliko denarja lahko pričakujemo. Navadno pa se subvencije omejene do zneska 2000 evrov. Subvencijo pridobimo tako, da pridobimo predračun in nato zberemo vse potrebne dokumente, ki so potrebni za subvencijo. Ko imamo zbrane vse dokumente, lahko oddamo vlogo.

Subvencionirani prezračevalni sistemi, ki bodo potrjeni, bodo na dom prejeli odločbo o sofinanciranju. V 60 dneh od prejema odločbe pa bomo na naš račun prejeli tudi nakazilo. Z vgradnjo sistema bomo zagotovo dvignili nivo svojega stanovanja, ki bo tako pri prodaji dobil boljšo oceno, kar pomeni, da bomo lahko od kupca zahtevali več denarja.

Rekuperacija za preprečevanje plesni

Rekuperacija je odličen način, s katerim se lahko borimo proti plesni. Plesen se vse bolj pojavlja v vseh bivanjskih prostorih. Ljudje enostavno premalo prezračujejo prostore, ki so zaradi dobrih oken in vrat skorajda neprodušno zaprti. Ker smo bili vedno vajeni, da se je hiša sama prezračevala, se s pojavom dobro tesnilnih gradbenih elementov, srečujemo s težavo plesni.

Rekuperacija nam tako pomaga preprečevati plesen. Ko se plesen enkrat pojavi, jo stežka odpravimo saj se zažre v steno objekta. Ko se nam bo na določenem mestu plesen enkrat pojavila, jo bomo lahko pričakovali vsakič, ko bo dlje časa slabo vreme.

Rekuperacija pa bo neslišno skrbela za kroženje zraka in za izmenjevanje novega in starega zraka.