Senčenje notranjih prostorov

Vroči poletni časi navdajajo ljudi z navdušenjem, še posebej med deževnimi spomladanskimi dnevi, ko vsi komaj čakajo poletje. Ko pa se koledar obrne na konec maja in začetek junija, poletje naenkrat udari kot strela z jasnega in začnejo se vročinski valovi, ki so čedalje bolj pogosti. Takrat se čez dan ljudje raje zadržujejo znotraj stanovanj, da jim ni preveč vroče. Stanovanja in prostori v hišah, še posebno na južnih straneh, se takrat lahko močno segrejejo. Zaradi teh razlogov potrebujemo na oknih zaščito pred soncem in vročino, ki jo to prinaša.

V ta namen so bila razvita lahka notranja senčila za domačo uporabo. Najbolj pogosta notranja senčila so gotovo lahke žaluzije, ki so primerne za uporabo na vseh vrstah oken in vrat, tudi balkonskih. Notranje žaluzije so sestavljene iz tankih pločevinastih lamel, ki so s čvrsto vrvico povezane v značilno obliko z enakomernim razmakom med njimi. Na okenski okvir so pripete z notranje strani, s pomočjo čvrstih najlonskih strun, ki delujejo kot vodila za dvigovanje in spuščanje. Mehanizem za notranje žaluzije omogoča nagibanje le-teh vstran, tako da lahko v trenutku spremenijo delež prepuščene svetlobe. Obstaja pa tudi možnost dviga žaluzij, pri čemer se te zložijo ena na drugo v zelo majhno, kompaktno skladovnico. Tako se kljub nameščenim žaluzijam lahko dobi nemoten pogled skozi okno.

Roloji so precej drugačna skupina senčil, ki pa ima vendarle zelo podoben učinek in namen. Pri rolojih gre za platnene površine, ki se namestijo čez okna in se dajo poljubno zviti. Spuščeni roloji zasenčijo prostor, lahko pa se jih dvigne do poljubne višine in tako spusti določen delež svetlobe v notranji prostor. Prednost rolojev je v tem, da omogočajo bolj enakomeren prehod svetlobe v notranjost, saj se roloji dobijo v zelo različnih stopnjah senčenja, pa tudi različne barve in vzorci so vedno na voljo.