Skrb za zdrave zobe

Za zdravje svojih zob lahko največ storimo kar sami, poleg tega pa smo sami odgovorni tudi za to, da v primeru težav čim prej obiščemo zobozdravnika. Pravzaprav bi morali tudi sicer redno obiskovati zobozdravnika za preglede in morebitna zdravljenja. A še veliko večji vpliv imamo na zdravje svojih zob doma. Izkaže se namreč, da je za zdrave zobe odločilnega pomena ustna higiena, ta pa pride seveda do izraza predvsem doma. Običajno imamo v mislih ščetkanje zob, a v poštev pridejo še drugi ukrepi, kot tudi skrb za ustrezno prehranjevanje.

Zobovje najbolj obremenjujemo prav pri prehranjevanju, še posebej, če zob ne čistimo dovolj dobro. Stik s hrano in pijačo, predvsem pa s cigaretnim dimom, kavo, sladkarijami in drugimi razvadami ima lahko zelo opazen vpliv na zobe, naposled pa pride tudi do bolečin. Ustna higiena lahko močno omili posledice nezdravih razvad, ne more pa jih v celoti odpraviti. Z urejeno prehrano in zdravim jedilnikom se lahko izognemo večjim težavam, zato je smiselno v to vložiti dovolj časa in truda. V tem primeru postavi ustna higiena le še piko na i zdravemu življenjskemu slogu, ki ključno odloča tudi o zdravju zob.

Če higieno zob in ustne votline zanemarjamo, bo prišlo do težav in potrebno bo zdravljenje, morda pa celo puljenje zoba. Splača se torej ukrepati preventivno ali pa vsaj čim prej ob pojavu težav. Puljenje zoba je zadnja rešitev, običajno je možno stanje uspešno popraviti že veliko prej. Seveda je veliko odvisno od posameznega primera, pri otrocih je recimo puljenje zoba pogosto povsem smiselno, če gre za mlečne zobe, pri odraslih pa je tak poseg prav tako lahko upravičen. A tudi druge težave so lahko prav tako neprijetne in boleče, morda celo bolj nevarne. Splača se torej za zobovje dobro skrbeti in tudi redno obiskati zobozdravnika.