Stoli brez prilagodljivosti

Dandanes smo vajeni stolov, ki jih je mogoče v neštetih lastnostih prilagoditi potrebam uporabnika. Najboljši primer je verjetno kak pisarniški stol, ki ga je možno svobodno voziti po površini, prilagajati po višini, prav tako se lahko prilagaja naklon naslona in trdota, morda pa še kaj. V mnogih primerih je takšna prilagodljivost dobrodošla in gotovo je tak pisarniški stol izvrstna izbira za uporabo v pisarni, kjer sedimo po osem ur na dan in zaradi teh okoliščin pač zahtevamo posebno udobje. Ni pa nujno, da so te lastnosti vedno prednost.

V nekaterih okoljih se togi stoli bistveno bolje obnesejo. To so recimo barski stoli, ki so pogosto izdelani kar iz enega kosa materiala, na primer lesa ali kovine. S tem ni nič narobe, saj se v svoji vlogi odlično obnesejo. Po višini namreč odgovarjajo točilnemu pultu, če se uporabljajo v gostinskem lokalu, oziroma drugi mizi, tako da ne zahtevajo posebnih prilagoditev v tej smeri. Naslona barski stoli običajno sploh nimajo, tako da tudi pri tem ni nikakršne prilagodljivosti. To ni težava, saj gre za stol, ki se uporablja le za kratek čas – tudi, če za dlje časa obsedimo v lokalu, posledice ne bodo tako opazne kot pri dolgotrajni vsakdanji uporabi. Vsekakor morajo tudi barski stoli zagotavljati določeno udobje, da so uporabniki z njimi zadovoljni, a te lastnosti se izkažejo za precej drugačne, prilagodljivost pa v tem primeru ni v ospredju.

Enako velja za nekatere druge vrste stolov. Barski stoli so dober primer zato, ker se uporabljajo v gostinskih lokalih in imajo zelo različne uporabnike. Doma imamo pri izbiri stolov še več svobode – povsem togi so lahko še jedilni stoli, vrtni stoli in drugi stoli, ki jih uporabljamo bolj občasno. Lahko si to privoščimo tudi v domači pisarni, če pisarniški stol uporabljamo bistveno manj časa kot na delovnem mestu.