Topli zublji v zimskih mesecih

Ko se bližajo zimski meseci in se nam sonce v svojih dnevnih ciklih vsako noč bolj oddalji, si zemljani začnemo iskati zavetje pred mrazom. Živali si izkopljejo čimglobji brlog, ljudje pa si začnemo oblačiti vedno debelejša oblačila in prižigati radiatorje. Mnogi med nami pa se med prižiganjem naših peči, ki bodo vročo vodo poslale prek spretno spletenih cevi v radiatorje z nostalgijo spominjamo na čas, ko je bil še glavni vir toplote v hiši kamin na drva. Čeprav imamo danes na voljo mnoge (tehnično dodelane v popolnost) sisteme gretja, ki jih s pridom uporabljamo, da svoje bivališče optimalno ogrejemo – torej z minimalnimi stroški za našo denarnico in okolje, ter točno tam, kjer toploto potrebujemo – pa se kamini na drva vedno znova znajdejo v načrtih novogradenj.

Za vsak kamin raste svoj dimnik

Kamin na drva tako kot včasih danes običajno postavimo v dnevno sobo našega doma, oziroma v osrednji prostor našega doma, kjer preživimo (oziroma si želimo preživeti) največ časa. V časih preden so razvili sisteme z radiatorji in cevmi, je bilo kamin na drva najbolj logično postaviti v prostore na sredini hiše, saj so se tako ogrevali tudi prostori okoli njega in se je toplota v hiši obdržala dlje. Dandanes pa je funkcija kamina pogosto tudi socialna – prostor s kaminom je v zimskih mesecih najbolj prijeten prostor v hiši, kar pripomore k temu, da se prebivalci, ki se običajno radi razkropijo v vse različne prostore svojega prebivališča, v tem času še rajši podružijo pred prijetno toplino, ki se širi iz kamina.

Pri vgradnji kamina pa seveda ne smemo pozabiti tudi na ustrezen dimnik. Dimniki so že od nekdaj krasili strehe naših prebivališč – ponekod vidimo, da imajo hiše tudi po več dimnikov – to je še posebej potrebno za hiše, v katerih si želimo postaviti več različnih kaminov ali peči.