Učinkovito nizkotemperaturno ogrevanje

Pri učinkovitosti ogrevanja upoštevamo predvsem porabo in izkoristek, zato so gotovo v prednosti sistemi, ki lahko z nizko porabo energije zagotovijo prijeten občutek v toplih stanovanjskih ali drugih prostorih. Med takšne sisteme vsekakor sodi tudi talno gretje, ki je pravzaprav odličen primer energijsko varčnega in učinkovitega ogrevalnega sistema. Seveda ni vse odvisno od samih grelnih teles, stroške v veliki meri povzroča vir energije – če v tej vlogi uporabimo toplotno črpalko, lahko pričakujemo zelo prepričljiv rezultat.

Seveda pa bo treba za odličen izkoristek vzpostaviti dober sistem, kar ne bo nujno enostavno. Talno gretje na primer zahteva urejen vodovod, inštalacije pa niso vedno prilagojene takšnemu načinu ogrevanja. Še posebej v starejših zgradbah, kjer prevladujejo radiatorji, so naknadne prilagoditve lahko precej zahtevne. To sicer ni nujno, saj so včasih tudi vodovod inštalacije zelo prilagodljive, a gotovo je najbolje za oblikovanje ogrevalnega sistema poskrbeti takrat, ko je zgradba še v fazi načrtovanja. V tej fazi lahko elegantno vključimo vse potrebne komponente, tako inštalacije kot naprave in grelna telesa. Če uporabljamo toplotno črpalko, bo že s to nekaj dela, saj jo je treba primerno vključiti v celoten sistem, medtem ko je treba talno gretje položiti pod pohodno površino prostorov, ki jih želimo ogrevati. Vse te komponente povezujejo vodovod inštalacije, ki so lahko bolj ali manj prilagojene svojemu namenu.

Toplovodni sistem je resda do neke mere prilagodljiv, a če se lotimo načrtovanja sistema povsem na novo, lahko dosežemo bistveno boljše učinke, posledično morda tudi boljši izkoristek sistema. Če želimo res zagotoviti kar najboljši izkoristek vse opreme, ki skrbi za ogrevanje prostorov, je vsekakor smiselno dobro premisliti o toplovodni napeljavi, ki dovaja vročo vodo do grelnih elementov, s katerimi prostore ogreva talno gretje. V večini primerov je možno vzpostaviti zelo eleganten sistem, ki ne bo v napoto, bo pa izjemno učinkovit.