Vaje za krepitev spomina

Otroci imajo lahko včasih presenetljivo dober spomin, predvsem si bodo hitro zapomnili kakšno obljubo, ki obeta sladek priboljšek ali novo igračko. Na drugi strani pa jim iz glave hitro uidejo kakšne abstraktne zadeve, ki jih ni tako enostavno zadržati v spominu. Najbolj opazno je to takrat, ko otrok vstopi v šolo in se veščine te vrste začnejo preverjati. Pametno je, da že predhodno poskrbimo za dober razvoj otrokovih miselnih spretnosti.

Najbolj učinkovite so pri tem prav vaje za krepitev spomina, s katerimi lahko dosežemo odličen učinek. Te vaje se priporočajo za predšolske otroke, pravzaprav lahko začnemo že od malih nog. Spomin namreč zelo učinkovito krepimo skozi igro, ki je najboljši pristop za poučevanje in urjenje otrok. Vsi poznamo priljubljeno igro spomin, ki pravzaprav služi prav temu namenu, hkrati pa predstavlja zanimiv in zabaven izziv. Mnoge vaje za krepitev spomina delujejo po enakem principu, s tem da postajajo tudi veliko bolj kompleksne. Na voljo imamo res široko zbirko možnosti, tako v obliki didaktičnih igrač kot tudi abstraktnih iger, vedno več je seveda aplikacij za pametne telefone in podobnih rešitev.

Metoda VAK dopolni in nadgradi druge vaje, ki služijo utrjevanju in razvoju ključnih miselnih spretnosti. To je recimo raznovrstna metoda VAK, ki je izjemno uporabna veščina in bo prišla še kako do izraza tako v šoli kot v vsakdanjem življenju. Metoda VAK že v zgodnjem obdobju obljublja opazen učinek, saj bo otrok sposoben v glavi operirati s števili, posledično tudi s količinami in enotami, odlična ocena pri matematiki pa je le ena izmed prednosti. Na ta način spodbujamo celostni razvoj otrokovih možganov, ne da bi se morali posebej posvečati kakšnemu učenju ali urjenju. Vse skupaj lahko predstavimo skozi igro, tako niti metoda VAK ne bo suhoparna ali dolgočasna, temveč zabavna in predvsem koristna.