Vrtnarska orodja za standardna vzdrževalna dela

Vrtnarska opravila obsegajo načrtovanje in zasajanje vrtov z okrasnimi rastlinami, priprava in planiranje terena za nasaditev, postavljanje skalnjakov, setev ali polaganje travne ruše ter vzdrževalna dela v že obstoječih vrtovih. Veliko vrtnarjev ponuja tudi postavljanje namakalnih sistemov, s čimer bistveno olajšajo sprotno zalivanje vrta. Najbolj vsestranska pa so vzdrževalna dela: košnja, obrezovanje, pletje, čiščenje in nega ter dosejevanje travnih površin. Za vsa opravila potrebujejo vrtnarji primerna orodja, kot so motorne žage, škarje za živo mejo, valjarji za pripravo terena, avtomatski zalivalci, vrtni traktor Husqvarna, manjše vrtne kosilnice in še mnogo druge opreme, zlasti ročnega orodja.

Med standardno opremo za košnjo velja omeniti vrtni traktor Husqvarna, ki je zelo primeren za košnjo srednje velikih do večjih površin. Nekoliko omejena je njegova uporaba le v primeru manjših vrtov, ki niso dobro dostopni. Prednosti, ki jih ponuja vrtni traktor Husqvarna, so avtomatsko zbiranje pokošene trave v košu, alarm za opozarjanje o napolnjenosti koša ter hidrostatski pogon. Hidrostatski pogon je sploh ena najbolj uporabnih opcijskih pridobitev, ki ločuje osnovni in napredni razred vrtnih traktorjev. Z njim lahko brezstopenjsko sproti nastavljamo hitrost traktorja ter smer vožnje. Pri modelih z ročnim menjalnikom je ta menjava precej bolj zamudna, kar se zlasti pozna pri košnji večjih površin, ki je zato bolj utrudljiva.

Motorne žage se uporabljajo za rezanje debelejših grmovnic in manjših dreves ter čiščenje podrasti. Med vrtnarji so čedalje bolj priljubljene manjše enoročne motorne žage, ki so zelo lahke in omogočajo žaganje tudi le z eno roko. Za profesionalne gozdarje morda ne pridejo v upoštev, pri finih vrtnarskih delih pa so tovrstne motorne žage nenadomestljive. Zlasti pridejo prav pri rezanju grmovnic, ki imajo preveč debele veje, da bi se jih dalo rezati z motornimi škarjami za živo mejo. Kljub temu pa so te majhne žage brez težav sposobne prerezati tudi debeline do okoli 20 cm.