Zahtevnejši projekti pri polaganju keramike

Polaganje keramike bo verjetno v vsakem primeru dokaj zahtevno, ravno to pa so opravila, ki jih je najbolj pametno prepustiti strokovnjakom. Niti izbira izjemno kakovostnih materialov ne ponuja nikakršne prednosti, če polaganje ni dobro izvedeno. Še posebej to velja v primeru, da imamo opravka s kakšnimi zahtevnimi projekti, ki jih na tem področju ni malo.

Majhne in velike dimenzije

Zanimivo je, da lahko težave povzroča tako majhna kot XXL keramika. Na eni strani imamo drobne ploščice, ki zahtevajo veliko dela, časa in pozornosti, če želimo z njimi učinkovito prekriti veliko površino. Majhne ploščice hitro pokažejo morebitne napake pri polaganju, saj pridejo detajli v fugah in postavitvi še posebej do izraza, čeprav bi si mislili, da večje število ploščic te pomanjkljivosti morda uspešno zakrije. Drugačne izzive postavlja XXL keramika, ki že zaradi svojih dimenzij terja prilagojen pristop. Pogosto gre za ogromne kose, ki morda presegajo celo tri metre! Jasno je, da bo za kakovostno opravljeno delo treba zaposliti pravega strokovnjaka, saj XXL keramika ne dopušča napak, poleg tega so projekti na tem področju načeloma tudi precej dragi. Izbrati je treba kakovostne materiale in delo opraviti brezhibno.

Zahtevni prostori

Poleg tega je polaganje keramike zahtevno v nekaterih prostorih, ki postavljajo posebne izzive. Obnova kopalnice recimo pogosto terja tudi polaganje novih ploščic, kar se morda zdi dokaj enostaven postopek, a v resnici bodo delo dobro opravili le izkušeni mojstri. V tem prostoru je namreč keramika izpostavljena velikim obremenitvam, kar mora vzeti v zakup tudi obnova kopalnice, če želimo uživati v dobrih rezultatih in prostor neovirano uporabljati več let. Pomislimo na velike temperaturne spremembe in stalno vlažnost zraka – vse to vpliva na zanesljivost veznega materiala in samih ploščic, zato mora biti obnova kopalnice zelo dobro izvedena. Le dober mojster bo lahko zagotovil obstojnost keramike v takšnem okolju.