Zanesljivost toplotnih črpalk

Na toplotno črpalko bi se gotovo radi povsem zanesli, saj si ne moremo privoščiti kakšnih okvar ali slabega delovanja. Predvsem v hladnih zimskih mesecih pričakujemo brezhibno ogrevanje, s katerim lahko dosežemo poljubno temperaturo v stanovanju. To je lažje reči kot storiti – na voljo imamo sisteme, ki obljubljajo odličen učinek, a v končni fazi lahko zaupamo le tistim, ki se dejansko uspešno soočijo z zahtevnimi razmerami.

Najboljša opcija je v mnogih primerih hibridna toplotna črpalka, ki je izjemno uporabna tam, kjer pričakujemo krajša obdobja z zelo nizkimi temperaturami. Že res, da lahko tudi enostavna in cenovno ugodna toplotna črpalka zrak voda zagotovi zanesljivo delovanje in uspešno ogrevanje preko velikega dela leta, a takšna oprema vseeno pokaže nekatere pomanjkljivosti, če imamo opravka s kakšnimi daljšimi obdobji zelo nizkih temperatur. Le redkokatera toplotna črpalka zrak voda lahko brez pomoči ogreva stanovanjske prostore pri temperaturah globoko pod lediščem, recimo okoli -20 ali celo -30 stopinj Celzija. Ker ravno v takšnih razmerah potrebujemo posebej zanesljivo ogrevanje, je hibridna toplotna črpalka pogosto najboljša izbira. Gre za toplotno črpalko, ki ima možnost koriščenja alternativnega vira energije. V primeru, da naprava iz okolja ne pridobi dovolj energije za zanesljivo delovanje, uporabi alternativni vir in zagotovi zadostno zmogljivost za vzdrževanje željene temperature. Na ta način je možno premagati tudi ekstremno nizke temperature, ne da bi morali pristati na visoke stroške. Običajno koristi hibridna toplotna črpalka dodaten plinski sistem, so pa na voljo tudi druge možnosti.

Z dogrevanjem lahko tudi toplotna črpalka zrak voda ponudi zelo dobro izkušnjo v vseh razmerah. Če bi radi popolno zanesljivost same toplotne črpalke pri nizkih temperaturah, pa bo treba poseči po kakšnih drugih opcijah, predvsem po izvedbi voda voda, ki praviloma ponuja najvišjo zmogljivost in zanesljivo ogrevanje tudi v najhladnejših zimskih dneh. Seveda pa zmogljivost ni vse, kar odloča o smiselnosti izbire takšne toplotne črpalke.