Zdrava hrana pomeni zdravega psa

Lastniki psov se večkrat znajdejo v dilemi katera pasja hrana je prava za njihovega pasjega kosmatinca, ko pa je na trgu toliko različnih hran.
Zdrava hrana za pse je uravnotežena hrana, torej tista, ki vsebuje pravo razmerje med beljakovinami, maščobami, ogljikovimi hidrati minerali in vitamini. Seveda mora zdrava hrana za pse v prvi vrsti vsebovati tudi kakovostne sestavine. Če pasja hrana vsebuje preveč nekvalitetnih sestavin je težje prebavljiva. Dober primer je pšenica katero navadno dodajajo pasji hrani, da le-ta pridobi na teži, predstavlja poceni surovino, vendar našim kosmatincem ne dela usluge, saj je težje prebavljiva. Zato hrana te vrste le potuje čez črevesje psa, hranilne snovi se zato niti ne morejo absorbirati. Taka vrsta hrane spada med pasjo hitro hrano, ki na dolgi rok našemu kosmatincu škodi, saj ne vsebuje dovolj hranilnih snovi. Zdrava pasja hrana predstavlja uravnotežen obrok, pretežno sestavljen iz mesa, zelenjave ter drugih hranilnih snovi. Taka pasja hrana skrbi, da pes dobi tiste snovi, antioksidante, vitamine in minerale katere njegovo telo potrebuje za optimalno zdravje.
Če se želite prepričati, da so določeni briketi zares zdrava hrana za pse, je smiselno pogledati sestavine na zadnji strani vreče briket oz. mokre hrane. Uzakonjeno je, da morajo vse sestavine, ki jih vsebuje pasja hrana, biti zabeležene na zadnji strani vreče. Pozorni bodite kaj piše na prvih mestih, saj so na prvih mestih sestavine, ki jih je v hrani največ. Pri doziranju hrane so sicer na zadnji strani vreče vedno zabeležene okvirne količine, primerne za določeno velikost psa. Vendar pri doziranju hrane vedno upoštevajte tudi aktivnost vašega psa. Za psa s prekomerno telesno težo je jasno, da bo potreboval manj kalorično hrano, s tem mu omogočite manj obremenjen organizem. Pri zdravi hrani za pse je pomemben tudi način priprave, saj le tako hrana obdrži v sebi vse hranilne snovi.